NSC wil weten of het Koninklijk Huis invloed heeft op media zoals WNL

In de nasleep van de affaire rond gevallen WNL-voorman Bert Huisjes (laatste status is dat hij voorlopig TOCH NIET terugkeert) onthulde klokkenluider Margreet Spijker afgelopen week dat kritiek op het Koninklijk Huis bij de omroep niet mag. “Als Máxima het bij het World Economic Forum heeft over de digitale euro, dan is dat taboe om daar een vraag over te stellen”, zei de oud-presentatrice dinsdag (vanaf minuut 5) bij Renze. Spijker wees er op dat de omstreden voorzitter van de Raad van Toezicht van de omroep  Loek Hermans (VVD) tijdens Prinsjesdag samen met prinses Beatrix naar de voorbijtrekkende koetsen keek. “Dan denk je: o, natuurlijk, ze zitten zó dicht op die macht dat je een vraag over Máxima niet mag stellen. Het mag geen onderwerp zijn.”

NSC Tweede Kamerlid Jesse Six Dijkstra zag die uitzending ook en wil vandaag van minister-president Dick Schoof weten of – naast wat vragen over de Oranjes en box 3 – de RVD actief journalisten benadert om onwelgevallige onderwerpen uit de media te houden. Six Dijkstra: “Heeft de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) de afgelopen vijf jaar verzoeken gedaan aan journalisten om geen aandacht te schenken aan bepaalde zaken rondom het Koninklijk Huis die politiek relevant geacht kunnen worden en niets met bescherming van privacy van leden van het Koninklijk Huis te maken hebben? Zo ja, kunt u aangeven over welke onderwerpen het ging?”

Verfrissend dat een regeringspartij als NSC kritisch is op de Oranjes – Pieter Omtzigt deed deze zomer al een voorzet – maar de verklaring in deze WNL-kwestie is vermoedelijk prozaïscher: hermelijnkoorts. De WNL’ers zijn zo onder de indruk van de pracht en praal van het paleis dat ze de koningin tegemoet werken (de Duitse taal kent een treffende term voor het gedrag dat een ondergeschikte doet wat hij denkt dat zijn meerdere verlangt: dem Führer die Königin entgegen arbeiten) en daarom bijvoorbeeld lastige vragen over de vorstin en het WEF vermijden.

Over Máxima gesproken; deze week werd ze door VN-chef António Guterres benoemd als UNSGSA voor financiële gezondheid. Wellicht dat Six Dijkstra daar ook wat vragen over kan stellen aan Schoof tijdens de begrotingsbehandeling van het Koninklijk Huis binnenkort. Het was in het vorige kabinet minister van Financiën Sigrid Kaag (D66) die aan de bel trok bij het Kabinet van de Koning over die rol: Máxima was een wappie-magneet geworden.

Update dinsdag 8 oktober – Schoof reageert: Nee, de RVD heeft geen media benaderd zoals NSC denkt

Laatste topics:

Paternotte Post

Scroll naar boven